Vaasan ylioppilasteatteri Ramppi ry on tehnyt monipuolista, jäsentensä näköistä teatteria jo vuodesta 1991. Rampin ohjelmisto koostuu hyvin erilaisista esityksistä, aina lastenteatterista draamaan ja kabareista kantaaottavaan yhteiskunnalliseen teatteriin.

Suomen ylioppilasteattereita yhdistää rohkeus rikkoa rajoja, säväyttää, herättää tunteita ja käsitellä asioita, joita ammattiteattereissa ja suurempien yleisöjen edessä ei yleensä nosteta esille. Ylioppilasteattereiden tekemä taide voi olla provosoivaa, räikeää, kärkästä, röyhkeää ja hämmentävää. Viime vuosien aikana Rampilla on käsitelty useita vaikeita tai ristiriitaisia teemoja: mm. kuolemaa, mielenterveysongelmia, itsemurhaa, rasismia, yksinäisyyttä, syrjäytymistä, alkoholismia ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia.

Taiteiden yössä Ramppi esiintyi teoksella Tussuteatteri, joka käsitteli naisen asemaa yhteiskunnassa. Noin 120 katsojaa kävi seuraamassa esitystä Rampin Ego-salissa. Lyhyt pätkä esitettiin myös videoidun haastattelun yhteydessä Vaasan torilla. Taltiointi herätti runsaasti keskustelua ja sai näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa. Esityksessä pohdittiin naisten kokemaa väkivaltaa, syrjintää ja oikeutta päättää omasta kehostaan. Muita esityksen teemoja olivat tyttöjen ja naisten minäkuva sekä vapaus toteuttaa itseään. Roolihahmojen räväkkä kielenkäyttö ja vähäinen vaatetus toimivat teatteriesityksen tehokeinoina. Esityksen saaneen huomion myötä voimme todeta, että tasa-arvokeskustelu on edelleen tärkeää ja ajankohtaista.

Vaasan ylioppilasteatteri Ramppi tekee taidetta intohimolla ja sydämellä. Iso osa Rampin tuotantoa on jäsentensä itse kirjoittamaa, ohjaamaa ja tuottamaa. Olemme ylpeitä siitä monipuolisesta tarjonnasta, jota voimme tuoda Vaasan kulttuurikentälle.

Ramppi pidättää oikeuden omiin teksteihinsä. Tuomitsemme syrjinnän, vihapuheen, nettihäirinnän, teosten tuhrimisen sekä niiden luvattoman käytön. Ramppi kunnioittaa ja vaalii sananvapautta, ihmisoikeuksia, ilmaisunvapautta ja taiteen keinoin vaikuttamista.

-Vaasan ylioppilasteatteri Rampin johtokunta